Provocări și necesități legislative

Despre SORA sau managementul riscului în lucrul cu dronele

Operatorii de drone au nevoie de aprobarea autorității competente pentru zborul echipamentelor aeriene fără pilot uman la bord, din categoria specific, conform regulamentului (EU) 2019/947. Procesul de aprobare ia în considerare Evaluarea de Risc Operațional Specific, cunoscută sub sintagama SORA (Specific Operational Risk Assessment). Această evaluare prezintă riscul rezultat din respectiva activitate de zbor.

Pe baza tipului de dronă și a performanței acesteia, precum și a operațiunii planificate, procedurile prezentate în documentul oficial al EASA despre SORA indică anumite măsuri pe care operatorul trebuie să le ia, pentru a reduce riscul în aer și la sol, la un nivel acceptabil. Până acum au fost utilizați doar parametri calitativi pentru a estima riscul, dar în versiunile viitoare ale documentului SORA, EASA va considera introducerea de factori cantitativi pentru a produce rezultate mai precise.

Asociația UVS România și membrii săi văd necesare dezbateri publice ale comunității din domeniul UAS pe marginea următoarelor subiecte și nu numai:

  • Dezvoltarea curiculei pentru meseria – pilot la distanță, tehnician UAS
  • Dezvoltarea și susținerea de activități economice și operațiuni comerciale specifice din domeniul UAS; dezvoltarea companiilor mici și mijlocii care vor să activeze în acest domeniu
  • Trainingul și certificarea personalului din domeniul UAS
  • Standardizare și managementul riscului

Suntem siguri că temele de dezbatere ar fi mai multe și de aceea așteptăm și alte puncte de vedere din partea comunității la office @ uvsr.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *