Interviu 2 RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI
Dată: 14 ianuarie 2015, 22:52
Subiect: In Romania este necesara o legislatie cu privire la autorizarea dronelor fara pilot uman la bord
*
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 ianuarie, ora 22:52) – Emisiunea: “Agenda globală”. Realizator: Simina Botar – CNN, binecunoscutul canal american de televiziune, a obţinut acordul Agenţiei Federale pentru Aviaţie să utilizeze drone în scopuri jurnalistice pe teritoriul Statelor Unite. Folosirea în regim privat a acestor miniaeronave fără pilot era până acum aproape interzisă. Din cauza riscurilor de abordaj erau autorizate doar câteva companii specializate în supravegherea aeriană, construcţii, stingerea incendiilor şi companiile de producţie a imaginilor. Demersul CNN vine pe valul unui număr tot mai mare de voci care militează în Statele Unite pentru adoptarea unei legislaţii a dronelor. Există speranţe că evenimentul s-ar putea produce în acest an. Dar care este situaţia în România? Răspunsul, în interviul realizat de Alexandru Ioan cu preşedintele Asociaţiei Vehiculelor fără Pilot Uman, UVS România, profesor doctor Laurenţiu Popescu de la Universitatea Naţională de Apărare.
**
Laurenţiu Popescu: Actualele reglementări sunt fragmentate şi, bineînţeles, implică un blocaj administrativ, împiedicând în felul acesta dezvoltarea pieţei, atât naţionale, cât şi europene, a aeronavelor fără pilot uman la bord. Autorizaţiile naţionale nu asigură recunoaşterea reciprocă şi nu permite activităţi la o scară europeană pentru producerea sau exploatarea RPAS, aşa se cheamă acum Pilot Aircraft Systems. Nu există un document unde să fie unificate toate aceste date despre aeronavele fără pilot uman la bord.
*
Reporter: Ce domenii sunt acceptate pentru autorizare în România, în momentul de faţă?
**
Laurenţiu Popescu: Legislaţia actuală limitează drastic utilizarea aeronavelor fără pilot, în scopul determinării topogeodezice la o scară mai mare de 1/20.000 sau fotografierea aeriană sau filmări aeriene şi aceste lucruri se dau numai în condiţiile obţinerii unui aviz din partea Ministerului Apărării Naţionale. Bineînţeles că ele pot fi folosite în misiuni de inspectare a liniilor de înaltă tensiune sau a /…/ greu accesibile, la inspectarea construcţiilor şi a zonelor cu acces limitat, utilizarea în zone contaminate NBC, la formaţiunile şi intervenţiile formaţiunilor de pompieri şi apărare civilă în cazul unor dezastre.
*
Reporter: Şi se folosesc în mod curent la noi, în ţară, astfel de vehicule?
**
Laurenţiu Popescu: Deocamdată, nu prea sunt folosite.
*
Reporter: Chiar şi limitat?
**
Laurenţiu Popescu: Sunt limitate de legislaţie. Deci prioritatea numărul unu, în momentul de faţă, o constituie înfiinţarea unui grup naţional care să reglementeze activitatrea din domeniu.
*
Reporter: CNN este prima instituţie media care solicită şi obţine o aprobare, este drept, în Statele Unite ale Americii, pentru utilizarea aparatelor fără pilot uman la bord în domeniul jurnalistic. Sunt primii reporteri roboţei, să le spunem aşa, care lucrează pentru mass-media. Ce prevedeţi dumneavoastră că se va întâmpla în România în perioada următoare?
**
Laurenţiu Popescu: Deocamdată, fără un cadru legislativ corespunzător este cam stopată activitatea asta şi aş putea spune că poate deveni o problemă de siguranţă naţională datorită faptului că din ce în ce mai mulţi utilizatori au acces cu numai 800 de euro sau 1.500 de euro să achiziţioneze asemenea minidrone şi, automat, fenomenul poate scăpa de sub control dacă nu ne aplecăm serios şi rapid asupra acestei legislaţii şi bineînţeles că şi cooptaţi instituţiile care să vegheze la implementare şi la supravegherea şi chiar la amendarea utilizatorilor care încalcă dispoziţiile legale.
*
Reporter: Cam care ar fi numărul celor care dispun de astfel de vehicule fără pilot uman la bord?
**
Laurenţiu Popescu: E posibil în jur de câteva mii să fie în România, însă procesul acesta de certificare, de înregistrare a aeronavelor fără pilot uman la bord trebuie neapărat să se facă la Autoritatea Aeronautică Civilă Română, astfel încât ca şi la maşinile care circulă astăzi şi au numere de înmatriculare…
*
Reporter: ..pe drumurile publice, sigur că da!
**
Laurenţiu Popescu: …pe drumurile publice trebuie şi posesorii de aceste aeronave fără pilot uman la bord să fie identificaţi şi mai ales, zburând într-un spaţiu aerian cu mai mulţi utilizatori, trebuie să ştim exact cine este proprietarul…
*
Reporter: Ce se întâmplă cu cei care nu respectă legea şi fără o autorizare îşi lansează vehiculele fără pilot uman la bord?
**
Laurenţiu Popescu: De la contravenţii până la dosare penale.
*
Reporter: Există astfel de cazuri?
**
Laurenţiu Popescu: În momentul de faţă, nu cunosc asemenea situaţii.